Hösten kommer ofta med en mängd äpple här i Sverige. Min syster Malin har ett enormt stort gammalt äppleträd mitt i sin trädgård med olika sorter som är inympat, vilket betyder olika sorter som mognar från tidig höst till tidig vinter. Varje gång jag besöker henne fyller jag mina äpplekorgar till bredden.
Vad kan man göra av alla äpple?
När jag har ätit äpple på avigan och rätan under en lång tid, gjort massor av olika äppelkakor, kokt äpplemos och fyllt frysen och torkat äpplechips funderade jag på att göra en god äppledryck som jag skulle kunna spara ett par veckor. Jag pressade mängder av äpple, silade och tillsatte en ingefärabug, en fermenterad startkultur som skulle sätta igång äpplena och fermentera drycken så att jag kan njuta av den en längre tid framöver. Därav kom detta receptet som jag vill dela med dig. Kanske du också har funderat på vad du ska göra av all frukt?
Recept
Probiotisk Äppledryck med gingerbug
För att göra denna probiotiska äppledryck behöver du göra en gingerbug/ingefärastarter, en slags vildjäst som kommer att ge äppeldrycken små goda bubblor och en fermenterad smak som påminner om cider och öl. En stor del av sockret kommer att bli förbrukat i processen. Resultatet blir ett mousserande läskande äppledryck med hälsosamma bakterier.
Ingredienser
6 liter färskpressad äppeljuice ca 6 kg äpple
2,5 dl ingefära bug (startvätska)
3 dl socker
5 cm färsk skivad ingefära
Ingefära (ginger bug) startvätska
Ingredienser
10 cm färsk ingefära totalt
2 msk socker + 2 msk + 2 msk + 2 msk
2 dl vatten + ½ dl + ½ dl + ½ dl
Gör såhär
Dag 1: Skölj och riv ingefäran med skal fint på ett rivjärn. Lägg 2 msk av den rivna ingefäran tillsammans med 2 msk socker och 2 dl vatten i en glasburk. lägg resten av ingefäran i en burk i kylen. Rör om och sätt på ett tygstycke med ett gummiband över så att din bug kan få syre. Ställ burken mörkt och gärna lite varmt, ex ovanpå kylen eller på ett varmt toalettgolv under en handduk.
Dag 2: Häll i 2 msk riven ingefära och 2 msk socker i burken tillsammans med ½ dl vatten. Rör runt, sätt på tygbiten med gummibandet och ställ mörkt och varmt igen.
Dag 3: Upprepa dag 2
Dag 4: Har du fått bubblor högst upp i burken är din ingefära bug redo att börja användas. Om fermenteringen inte har kommit igång upprepar du dag 3 och hoppas att den startar efter denna blandningen.
Du kan sedan förvara Ginger Buggen i kylskåp i en glasburk med lock upp till en månad.
Fermenteringen fortsätter i kylen, men lite långsamt och efter några veckor blir den överjäst och doftar inte friskt längre. Denna gingerbug är dryg och räcker till att fermentera flera liter dryck.
Gör din fermenterade äppeldryck såhär:
Tvätta alla äpplen och juica dem i en centrifug. Häll juicen genom en sil ner i en stor glasburk minst 8 liter. Tvätta och skiva ingefäran i tunna skivor. Tillsätt "ingefärabugen" genom att hälla den genom en sil ner i juicen. Tillsätt även socker och den skivade ingefäran och rör om. Sätt på en tygbit med ett gummiband så att din äppledryck får syre men tyget skyddar från att smuts kommer i. Ställ hela burken mörkt och gärna lite varmt i 3-4 dagar.
Filtrera äppleldrycken genom att hälla den genom en sil, tappa den på flaskor med knäpplock. Låt flaskorna få en sista fermentering i rumstemperatur cirka 2-3 dagar för att bygga upp mer kolsyra. När du lättar på korken ska det komma bubblor, då vet du att den är klar. Förvara sedan i kylen och drick inom 3 veckor.
Hoppas att du känner dig inspirerad att testa denna goda probiotiska dryck. Du kan använda din "gingerbug" till att fermentera olika slags juicer eller att göra din egen gingerbeer.
Lycka till!
kram Linda
Comments